Друга річниця російської окупації ЗАЕС: безпекові ризики та рекомендації у випадку надзвичайної радіаційної ситуації

/Files/images/ЗАЕС.jpg

Два роки тому російські збройні сили атакували Запорізьку АЕС в Україні. Відтоді станція представляє постійну і серйозну ядерну загрозу для населення області та далеко за її межами. З цієї нагоди організація Greenpeace приїхала сьогодні, 4 березня 2024, до Запоріжжя, щоб оприлюднити свої останні дослідження щодо безпеки на АЕС, а також презентувати свої рекомендації щодо дій у разі радіаційної аварії для населення. Це робиться на підтримку офіційних заходів України з планування дій у надзвичайних ситуаціях.


«У березні 2022 року світ ледве уникнув ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС. У цій безпрецедентній та обурливій атаці, російські збройні сили, Росатом створили найнебезпечнішу атомну станцію у світі. Greenpeace солідарний з народом України, особливо з жителями Запоріжжя, Дніпра, Нікополя, Миколаєва та Херсона, які перебувають на передовій загрози ядерної аварії», – заявив під час прес-конференції старший ядерний експерт Greenpeace Germany Шон Берні.

Наразі існує величезний спектр сценаріїв викиду радіації з боку російських збройних сил та Росатому і це є основним викликом для української влади у плануванні надзвичайних ситуацій. Є можливість нульового або дуже низького місцевого радіоактивного забруднення, а також більш серйозний та навіть катастрофічний викид радіації, який може мати регіональні, національні та міжнародні наслідки.

Євген Мироненко, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації наголосив під час прес-конференції, що не дивлячись на те, що робота станції більш-менш підтримується, необхідно не забувати про критичність ситуації. За словами Мироненка, на ЗАЕС працює лише 50 % від необхідної кількості персоналу, кожна третя людина з цих 50 % пережила тортури, працівники знаходяться під постійним психологічним тиском. Станція по периметру замінована, тут присутні збройні сили РФ, воєнізовані структури, військова техніка. Тому влада Запорізької області вже давно і системно готується до різних сценаріїв.

«Нашим департаментом цивільного захисту спільно з ГУ ДСНС розроблені якісні плани реагування на випадок страшної трагедії. Влітку нами були проведені декілька практичних навчань щодо евакуації населення, одне було надзвичайно масштабне і наближене до реальних подій, - розповів Євген Мироненко, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації - На контрольованих урядом України територіях планується евакуація 23 населених пунктів, близько 140 тисяч осіб. Ми якісно відпрацювали цей план, звернули увагу на організаційні недоліки, провели ряд вишколів опісля, визначили відповідальних осіб на місцях. Наразі у нас є і комунікаційний план по роботі з населенням. Час складний і я наголошую, що не тільки влада, а й кожна людина має персонально бути готовою до різних подій на ЗАЕС - мати тривожну валізку, знати основні рекомендації що робити у разі катастрофи, пройти домедичну підготовку ”.

Водночас Мироненко наголосив на необхідності донесення до європейської та світової спільноти правди про ситуацію на ЗАЕС і докладання всіх міжнародних зусиль, аби станція була негайно повернута під контроль України.

Згідно з інформацією, оприлюдненою Greenpeace сьогодні, на майданчику станції наразі спостерігається недостатня кількість охолоджувальної води. За оцінками Greenpeace та експертів з ядерної енергетики Віденського університету, один реактор ЗАЕС потребує величезну кількість води — 6000 тонн (куб. метрів) на хвилину. Аналіз показує, що Росатом може спробувати отримати сотні тисяч кубометрів води на годину з каналів Дніпра. Але робота реактора на Запорізькій АЕС знизить маржу безпеки у разі надзвичайної ситуації, скоротить час для активного втручання для запобігання розплавленню ядерного палива, та збільшить кількість радіоактивності в реакторній зоні. Зокрема йоду, який може бути викинуто в атмосферу внаслідок навмисного саботажу з боку Росатому та російських збройних сил.

«Протягом усього часу існує зростаюча загроза умисного акту російського саботажу, який може призвести до потенційно величезного викиду радіації. Ще одна загроза – перезапуск реакторів на ЗАЕС. З урахуванням порушень усіх принципів ядерної безпеки та безпеки Росатомом, дивує той факт, що ця кримінальна державна корпорація, відповідальна за воєнні злочини як на Запорізькій, так і на Чорнобильській атомних електростанціях, уникла повного санкціонування ЄС. Це повинно змінитися», - заявив Шон Берні, старший ядерний спеціаліст Greenpeace Німеччини.

З березня 2022 року Greenpeace розслідує та викриває російські загрози Запорізькій та іншим українським АЕС. Однією з головних проблем експерти називають вразливість шести реакторів ЗАЕС до втрати електроенергії та життєво важливої ​​функції водяного охолодження, включно з сотнями тонн високорадіоактивного відпрацьованого палива в запорізьких басейнах відпрацьованого палива. Greenpeace продовжує розслідування щодо використання Росією ЗАЕС як стартового майданчика для російських ракетних атак на Нікополь та інші населені пункти на півдні України та неспроможність МАГАТЕ повідомляти про порушення Росією принципів безпеки. Greenpeace також викриває європейську ядерну торгівлю з Росатомом, намагаючись припинити бізнес, який безпосередньо фінансує війну Росії проти України.

Основні стурбованості Greenpeace включають втрату основного електропостачання для АЕС. У ніч нападу на станцію російські обстріли наблизилися до пошкодження основного джерела електропостачання. З моменту російського нападу у березні 2022 року, вісім разів були втрачені всі підключення до зовнішньої мережі. Останнє порушення сталося з аварійним резервним лінійним підключенням в 350 кВ через російські обстріли. Навіть при вимкненому режимі реакторів у ядрі палива залишається велика кількість теплоти, яка потребує постійного охолодження. Без охолодження вода в ядрі реактора (і відпрацьований басейн палива) починає нагріватися. У випадку робочого реактора нагрівання відбувається швидко, і вода доходить до точки кипіння за кілька годин, починає випаровуватися, а гарячі ядерні речовини з реактора можуть бути викинуті у повітря, що може призвести до теплової реакції та плавлення ядерного палива в ядрі. У випадку виникнення ядерного палива у відпрацьованому басейні відбувається дуже екзотермічна хімічна реакція, яку називають безконтрольною окисною реакцією цирконію або автокаталітичною реакцією і, як наслідок, викид дуже великого обсягу радіоактивності.

«На фоні незаконної війни Росії ми відчуваємо найглибшу повагу до тих, хто знаходиться у лавах служб надзвичайних ситуацій та тих, хто несе відповідальність за захист українського населення. Ми повинні зробити все можливе, щоб запобігти ще одній ядерній катастрофі в Україні. Проте, як показало знищення дамби Нової Каховки російськими збройними силами, все можливо, включаючи умисне знищення Запорізької АЕС Росією. Надзвичайно важливо надати повну підтримку службам надзвичайних ситуацій та владі України, коли вони планують заходи у разі майбутньої ядерної аварії. Міжнародна спільнота повинна підвищити свою підтримку, зробити все можливе для покарання винних, включаючи припинення будь-якої співпраці з кримінальним підприємством Росатом, та припинення окупації Запорізької АЕС і війни проти України» - сказав Ян Ванде Путте, експерт з ядерної та радіаційної безпеки з Greenpeace Бельгії.

Кiлькiсть переглядiв: 5